donderdag 31 december 2009

2010 voor een toekomst die werkt

2009 is bijna afgelopen en we beginnen aan een nieuw jaar. Door de drukte met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur zou je bijna vergeten wat een vreemd jaar 2009 was. Op politiek vlak was het een jaar van uitersten. Twee Collegecrises, aftredende wethouders, de PvdA in de oppositie, een bomvolle raadsagenda, een felle begrotingsdiscussie, noem maar op.

Het was een jaar waarin de politiek in Deventer zich niet altijd van haar beste kant heeft laten zien. Het toppunt was het verantwoordingsdebat eind augustus waarin het nieuwe College geen verantwoording wenste af te leggen over de politieke rotzooi die voor de zomer was ontstaan. Het College dook voor zijn verantwoordelijkheid. Zo hoorde het niet.

Is er dan niets om positief over te zijn uit 2009? Ja, natuurlijk wel. Niet alles was kommer en kwel. Ik ben zelf tevreden over een paar zaken die ik in het najaar inbracht voor discussie: een notitie over duidelijk taalgebruik in beleidsstukken van de gemeente (dat is af en toe echt dramatisch) en een motie voor meer stageplaatsen bij de gemeente voor o.a. MBO’ers (de gemeente heeft een voorbeeldfunctie). Beide voorstellen werden door het College omarmd.
Voor 2010 ligt er een grote taak voor alle partijen. Het vertrouwen zal herwonnen moeten worden. Dat kan alleen met een andere, meer open politieke cultuur. We moeten met het gezicht naar de stad ons werk doen en niet met de rug ernaartoe.

In de komende maanden zal er campagne gevoerd worden voor de gemeenteraads-verkiezingen van 2010. Dat is een behoorlijke klus. We laten 2009 vanavond achter ons en gaan over naar 2010. Een drukke toekomst, maar wat mij betreft wel een toekomst die werkt. Gelukkig Nieuwjaar alvast.

Rob de Geest

woensdag 30 september 2009

‘CDA: Ga toch fietsen!’

Er zijn van die momenten dat je de krant openslaat en je oog met enige verbazing op een artikel valt. Gistermorgen had ik zo’n moment. Het CDA riep in een persbericht op dat Deventer meer werk moest maken van het promoten van fietsen in de Stedendriehoek. Dat opmerkelijke inzicht deed het CDA op na een fietstocht met de Fietsersbond.

Prima zo’n oproep, maar vergeet dan als fractievoorzitter van het CDA niet om ook écht mee te fietsen voordat je de media opzoekt om zoiets te roepen. Want dat is hier het geval. Verschillende raadsleden fietsten zich op zaterdag 19 september samen met vertegenwoordigers van de Fietsersbond in het zweet om zelf naar de probleempunten in Deventer te kijken. Het gaat hier om een tweejaarlijkse gebeurtenis waarbij de Fietsersbond ons wijst op problemen op fietsroutes in Deventer. Ondanks dat verschillende raadsleden deze routes zelf ook dagelijks fietsen, is het altijd handig dat de fietsersbond ons hierover bijpraat qua veiligheid en fietsgemak. Veilig en comfortabel fietsen is belangrijk en ik vind de fietsactie van de fietsersbond erg nuttig. Ik heb deze rit dit jaar dan ook voor de 2e keer meegefietst.
(klik hier voor een groepsfoto van 19 sept. jl.)

Jan Oggel, de fractievoorzitter van het CDA, haakte echter pas naderhand aan bij de welverdiende borrel op het terras op het Grote Kerkhof. Hij was toen wel met de fiets maar had echt niet meegefietst die middag. Hij kwam gewoon even op het terras bij de rest zitten en praatte mee met wat de mensen van de Fietsersbond. Ook goed natuurlijk maar ook dan is het vrij opmerkelijk dat juist hij namens het CDA roept dat hij gezien heeft wat er beter moet, terwijl hij niet meegefietst heeft. De Stentor schreef namelijk: “Oggel zegt toen met eigen ogen te hebben gezien wat er anders en beter kan”.

Op zich kun je dan nog zeggen dat dit slechts een quote van de Stentor is. Dat heeft hij wellicht niet zelf zo gezegd. Maar in het persbericht van het CDA staat: “Tijdens de Week van de Vooruitgang organiseerde de Fietsersbond in Deventer een toertocht voor raadsleden langs diverse knelpunten voor fietsers in de gemeente Deventer. Dat was erg nuttig en leerzaam. Met je eigen ogen zien wat er anders en beter kan.”

Dan is het niet raar dat mensen denken dat de CDA-fractievoorzitter zelf heeft meegefietst en alles met eigen ogen heeft aanschouwd. En dat is niet zo. Er heeft wel iemand van het CDA meegefietst maar dat was een van hun fractievolgers en die vertelt hier niet zijn ervaringen.

Maar goed, het goede nieuws is: het CDA vindt het stimuleren van fietsen belangrijk. Net als de PvdA, GrLinks, VVD, CU, ADB, Lutje Hulsik en D66. Die waren er ook en blazen dan niet hoog van de toren. Zij geven in de komende tijd het stimuleren en verbeteren van fietsen in Deventer ergens wel de plek die het verdient.

Zoals de fietsersbond al stelde: ‘Fietsen is goedkoop en duurzaam’. Dit bericht van het CDA is wel goedkoop maar zeker niet duurzaam. De verkiezingscampagne van het CDA is kennelijk begonnen. Ik zou zeggen: ga toch fietsen!

Rob de Geest

vrijdag 18 september 2009

2010: een gewonnen jaar!!!

Een beschouwing van de miljoenennota vanuit Deventer perspectief

Het is een rare miljoenennota. Mijn eerste reactie was een verloren jaar, eigenlijk verandert er na het crisispakket van het voorjaar niks. Voor komend jaar valt ook geen dramatische verschuiving van de inkomsten van de gemeente te verwachten. Kortom, het jaar voor de storm. Het is, denk ik, goed dat de tijd wordt genomen om te drastische keuzes te komen. Nu weinig overwogen keuzes maken was misschien wel stoer, maar waarschijnlijk weinig effectief.

Het wordt wel spannend wat er gebeurd komend jaar, de echte keuzes komen nog. Tegelijkertijd neemt de druk op gemeentefinanciën al toe. De opbrengsten uit het grondbedrijf zijn minder en het aantal mensen in de WWB neemt toe. Het ondersteunenvan het lokale bedrijfsleven kost ook geld. Het Deventer crisispakket van voormalig wethouder Andries van de Berg zal waarschijnlijk moeten worden aangevuld om echt de gewenste effecten te bereiken. Kortom ,dan is een jaar rust in de tent op gemeentefront hard nodig.

Echter daarna komt de storm. Een eerste zeer grove inschatting leidt tot een bezuiniging van ruim 10 miljoen euro structureel voor Deventer. Dit is een gigantische operatie. Zelf herinner ik me al te goed hoe moeilijk het was om 4 miljoen te bezuinigen een paar jaar geleden. De recente discussies rond het Enkhuis en de Elegast zijn hier nog steeds op terug te voeren. Dit gaat echt pijnlijk worden. Daar komt bij de meeste partijen nog voor de verkiezing van 2010 waarschijnlijk hun uiterst best zullen doen om vooral kiezers te plezieren. Daarna moet wel het echte zuur komen en dat is geen hoopvol vooruitzicht.

Het zal er komende periode vooral om gaan om de inzet van de lokale en landelijke bezuinigingen te bepalen. Voor mij zijn een paar dingen duidelijk:

  • Blijf inzetten op grote stedenbeleid, jongeren en onderwijs: er valt nog veel te winnen, maar ook kunnen gedane investeringen van de laatste jaren gemakkelijk teniet worden gedaan;

  • Gooi eindelijk eens de woningmarkt om: de gemiddelde koophuisbewoner ontvangt meer terug van de staat aan hypotheekrenteaftrek dan een bewoner met huursubsidie. Dit is niet rechtvaardig en verstoort ook nog eens de woningmarkt.

  • Kom niet aan de sociale zekerheid uitgezonderd de AOW: De AOW kan wat mij betreft worden gefiscaliseerd (iemand veel pensioen heeft, krijgt minder AOW), maar ook een verhoging naar 67 jaar moet kunnen. Als dit maar niet geldt voor mensen die al meer dan 40 jaar hebben gewerkt.

Ik hoorde dat onze fractievoorzitter in de Tweede Kamer pleit voor een nieuw toptarief bij de belastingen voor hoge inkomens. Dat is ook een optie, maar ik vind dat we ook als PvdA moeten durven kijken waar het minder kan. Dit is niet makkelijk, maar het is uitermate belangrijk om de overheid scherp te houden. Voor deze uitdaging staan we ook in 2010, wanneer de kiezer lokaal naar de stembus mag. Hopelijk kunnen we uiteindelijk echt spreken van een gewonnen jaar.

Matthijs Nijboer

donderdag 30 juli 2009

'GroenLinks heeft boter op het hoofd'

Vandaag stond in de Stentor een artikel met een reactie van Bep Spa en mijzelf n.a.v. een eerder door de fractie van GroenLinks rondgestuurd persbericht over het openhouden van wijkcentrum de Elegast op Keizerslanden. Een erg vreemd persbericht aangezien GroenLinks hiermee toch zeer de indruk wekt nu al geen vertrouwen te hebben in de inzet van twee wethouders in hun eigen College. Bovendien zijn ze zelf akkoord gegaan met het beeindigen van deze vorm van financiering voor bepaalde wijkcentra. Voor de vakantie gingen ze notabene nog akkoord met de toezegging dat er na de zomer serieus gekeken wordt naar een andere financieringsmogelijkheid uit de budgetten voor wijkvernieuwing. Verschillende fracties willen zich immers serieus inzetten voor behoud van de Elegast. Kennelijk vertrouwt GroenLinks nu al niet meer op het werk van hun eigen College. Wij hebben n.a.v. het onnodige en onrustveroorzakende bericht van GroenLinks een reactie opgesteld. Die volgt hieronder:

'Elegast'
Sommige discussies hebben een hoog ‘boter op je hoofd-gehalte’. Zo ook de discussie die nu gevoerd wordt over het openhouden van de Elegast als wijkcentrum in Keizerslanden. GroenLinks tamboereerde de afgelopen week dat er nog deze zomer een oplossing gevonden moest worden door het nieuwe College om dit belangrijke wijkcentrum open te houden. Het openhouden van de Elegast is inderdaad een belangrijk punt, waar de PvdA en een meerderheid van de raad het mee eens zijn. Ook wij vinden dit centrum in deze herstructureringswijk van groot belang voor de wijk en haar inwoners.
Alleen heeft GroenLinks hier toch echt ‘boter op haar hoofd’. Ze heeft immers zelf ook ingestemd met de opdracht aan het College om de bestaande subsidiëring per 1 januari 2010 te beëindigen en het wijkcentrum eventueel vanuit een ander potje te gaan betalen.


Vlak voor de zomervakantie heeft toenmalig wethouder Jos Fleskes in de raadsvergadering heel duidelijk gemaakt wat zijn voorkeur had: het openhouden van de Elegast. Daar is de PvdA-fractie het grondig mee eens. En daar moet het nieuwe College dan in september geld voor vinden binnen de potjes voor herstructurering. Daar heeft de gehele raad toen mee ingestemd. De huidige ophef veroorzaakt dan onnodige onrust in de wijk. Het is wel kwalijk als je als collegepartij zo media-aandacht in rustige tijden verkiest boven een zorgvuldige afweging in College en raad en een gezamenlijke zoektocht naar een goede oplossing.

Opmerkelijk is daarnaast dat de nieuwe coalitie geen duidelijke afspraken heeft gemaakt over de Elegast. Iedere collegepartij heeft haar cadeautjes gekregen in het nieuwe Collegeakkoord. Maar het openhouden van de Elegast is GroenLinks toen kennelijk ‘vergeten’ mee te nemen. En toen was ook bekend dat dit speelde.

De gehele raad ging dan ook op 24 juni in de raad akkoord met de toezegging door het College dat er verschillende serieuze opties zijn voor behoud van de Elegast. Notabene GroenLinks gaf in haar stemverklaring zelfs aan alle vertrouwen te hebben in een oplossing na de zomer door het nieuwe College.Dan is er een aantal conclusies mogelijk als je het persbericht van GroenLinks van afgelopen week leest: of ze hebben bij de Collegeonderhandelingen in juni zitten slapen toen de wenslijstjes werden besproken en proberen dat nu te compenseren, of ze vertrouwen nu al niet meer in de inzet van het eigen College en de nieuwe wethouder om zich serieus in te zetten voor behoud van de Elegast.

Wij hopen op het eerste en vertrouwen op een zorgvuldige afweging in september.

Rob de Geest
Bep Spa
Raadsleden PvdA

maandag 27 juli 2009

Zomerdrukte: vragen over sloop flats Borgele en parkeren

Afgelopen week heb ik over twee onderwerpen vragen gesteld aan het College van B&W.

Zo speelde er het nieuws van woningcorporatie Ieder1 om de sloop van twee flats op Borgele uit te stellen omdat de gemeente de plannen voor nieuwbouw nog steeds niet had goedgekeurd. Dat is opmerkelijk, aangezien deze plannen er al een tijdje liggen.
Daarnaast is het ronduit frustrerend voor de reeds vertrokken bewoners dat de sloopplannen nu uitgesteld zijn. Voor veel van deze mensen was het al zwaar om te vertrekken maar dan is een stevige vertraging van de sloop en vernieuwing van dit gebied nog zwaarder. Ook de huidige, tijdelijke bewoners blijven zo in onzekerheid over het moment waarop ze echt weg moeten.
Ik begrijp het besluit van Ieder1 echter wel. Ze willen geen kale vlakte creëren waar we lange tijd tegen aan moeten kijken als de nieuwbouw niet snel kan starten. Het is een van mijn grote ergernissen bij herstructurering: er worden woningen gesloopt waarna er te lang niks gebeurt. De bouw van noodzakelijke nieuwe woningen laat dan te lang op zich wachten. Dat is niet uit te leggen aan mensen en zorgt voor frustratie. Het is zo o.a. gebeurd op Tuindorp waar de woningen vorig jaar gesloopt werden na een jarenlange aanloop. Tot nu toe is er nog geen paal de grond in gegaan. Wat betreft de sloop- en herbouwplannen voor de flats op Borgele moet de gemeente nu dus voortmaken met beoordeling van de plannen. Dan kan de noodzakelijke en beloofde vernieuwing in dit deel van Borgele gerealiseerd worden.
(
lees hier mijn vragen aan het College >>>)

Verder stelde ik vragen over het betalen bij het parkeren in Deventer. Van verschillende kanten kreeg de fractie de afgelopen maanden klachten van parkeerders die alleen nog maar per 50 cent konden betalen, zowel met muntgeld als met de chipknip. De parkeerautomaten namen geen 10 en 20 eurocentmunten meer aan. Volgens de gemeente gebeurt dit zo omdat minder muntgeld scheelt in de verwerkingskosten. Dan is het dus vreemd dat juist ook bij de chipknip per 50 cent betaald moet worden. In kleinere, precieze bedragen kan men niet meer betalen. Ik snap die ergernis van mensen wel en heb er vragen over gesteld aan het College. Via alternatieve betaalmethoden zoals de chipknip, GSM-parkeren etc. zou het gewoon mogelijk moeten zijn om gepaster te kunnen betalen voor de daadwerkelijk geparkeerde tijd. De gemeente heeft dus nog een taak liggen om betalen bij parkeren klantvriendelijker te maken
(
lees hier de vragen >>>)

maandag 13 juli 2009

Rust, voorbereiding en oppositie


Eindelijk vakantie. Even is de vergaderdruk ervan af en kunnen we bijkomen van een aantal turbulente weken vol met vergaderingen en discussies.

Nadat GrLinks, VVD en CDA ons op onverantwoorde wijze uit de coalitie hebben gezet (klik hier voor meer info) is er nu weer wat rust aan het front. Er is een nieuw College dus de stad wordt nu in ieder geval bestuurd. En dat is hard nodig in deze economisch moeilijke tijden.

Toch heeft de recente collegecrisis het aanzien van de politiek ernstig geschaad. Ook wij hebben daar natuurlijk een rol in gespeeld. Aan dat aanzien en vertrouwen moeten alle raadspartijen dan ook hard werken in de tijd die resteert tot aan de verkiezingen. Matthijs Nijboer heeft op 1 juli in het raadsdebat bij de installatie van het nieuwe College aangekondigd dat hij stopt als fractievoorzitter, om een signaal af te geven dat hij zich medeverantwoordelijk voelt voor de situatie (klik hier). Dat deed hij ondanks de unanieme steun van de PvdA-fractie. Een moedig gebaar dat andere partijen niet navolgden, ondanks hun verantwoordelijkheid voor de crisis van de afgelopen weken. Dat verantwoordelijkheidsgevoel was niet besteed aan de mensen van GrLinks, VVD en CDA.

Door de vorming van een nieuw College door GrLinks, VVD, CDA, D66 en ADB en met steun van de fracties van CU en LH moesten de PvdA-wethouders per 1 juli stoppen met hun werkzaamheden. De nieuwe coalitie neemt het werk over en gaat verder met een coalitieakkoord waarin weinig nieuws staat. Oude wijn in nieuwe zakken noemt men dat. Kort het wat in, noem het anders en je hebt zogenaamd een nieuw coalitieakkoord. Zoek er vervolgens nog geld bij dat al op komst was en deels al begroot en je kunt aan de slag. Dan kan men in ieder geval het succesvolle sociale beleid van wethouder Fleskes voortzetten en de verschillende complexe plannen die wethouder Van den Berg er nog doorheen heeft gesleept uitvoeren. En je kunt de vastgelopen portefeuille van GrLinks-wethouder Berkelder weer op gang helpen.
Het belangrijkste is echter nog steeds dat Deventer weer bestuurd wordt. Dat is een verantwoordelijkheid van alle politieke partijen. En daar zullen we de komende maanden dan ook weer hard mee aan de slag gaan. Verschillende nieuwe partijen vanuit de coalitie, de PvdA voor het eerst vanuit de oppositie.

Ik ben me al weer stevig aan het inlezen in allerlei stukken voor na de zomer. We hebben zelf mooie plannen, bereiden een nieuw verkiezingsprogramma voor en er komen lijsttrekkersverkiezingen. Een druk najaar dus. Bep Spa en Jos Pierey hebben in ieder geval al aangekondigd dat ze kandidaat zijn voor de lijsttrekkersverkiezing. Er kunnen nog andere kandidaten volgen, aanmelding kan nog tot 1 september. Ik ben benieuwd en wens ze veel succes toe in deze eerste lijsttrekkersverkiezing binnen de PvdA Deventer.

Ik noem de komende weken dan ook wel vakantie, maar naast de benodigde rust volgt er ook nog het nodige werk om in september weer fris en effectief van start te gaan. Deventer verdient een stabiele coalitie en een kritische en verantwoordelijke oppositie.


Ik wens iedereen een fijne vakantie toe!

Rob de Geest

maandag 15 juni 2009

PvdA zet zich in voor 'zaken-college'

De PvdA neemt als de grootste partij de verantwoordelijkheid om een uitweg te vinden uit de onstane bestuurlijke impasse. Afgelopen woensdag 10 juni jl. werd een motie van wantrouwen tegen de wethouders van de PvdA verworpen door een meerder-heid van de raad. De PvdA zal de partijen (APB, ADB, D66, SP, CU en fractie Lutje-Hulsik) die geen moeite hebben met samenwerking met de PvdA, vragen met haar een “zaken-college” te vormen. Lees hier verder...

PvdA: GrLinks, VVD en CDA zijn onverantwoord bezig

Groenlinks, VVD en CDA in Deventer zijn onverantwoord bezig door de aankondiging om de samenwerking met de PvdA-fractie te beëindigen. Aanleiding voor het opzeggen van de samenwerking met de PvdA-fractie is het verzoek van de PvdA wethouders om alsnog de cijfers van de Leeuwenbrug door te laten rekenen. Deze doorrekening had al in de second opinion van de nieuwbouwplannen stadskantoor moeten zitten. Dat was afgesproken tussen de vier coalitiepartijen na de lijmpoging in maart, als gevolg van het opstappen van het College van B&W. In coalitieverband heeft de PvdA-fractie afgelopen week herhaald dat deze afgesproken doorrekening alsnog moest plaatsvinden. Lees hier verder....

zondag 31 mei 2009

Zomerdrukte

Het was alweer een aantal weken rustig op het blog. De rust hier stond in schril contrast tot de politieke drukte. Die is behoorlijk aan het toenemen zo vlak voor de zomer. Veel belangrijke onderwerpen moeten nog afgerond worden en dat maakt alles wat drukker. Ondanks de volle agenda voor de gehele raad is dit doorgaans een interessante periode. We ronden veel belangrijke discussies af en komen met de plannen voor de begroting die eind van dit jaar voor 2010 wordt vastgesteld.

Bij deze zogenaamde Voorjaarsnota wordt aangegeven welke plannen het college heeft voor 2010. De raad zal zich hier op 10 juni as. mee bezighouden. Dat wordt een behandeling die vrijwel de gehele dag in beslag zal nemen. Ik vind het elk jaar weer een boeiende discussie waarbij ook de fracties uit de raad vaak met interessante onderwerpen aankomen om zaken te verbeteren of om aandacht te vragen voor onderwerpen die nog te weinig aandacht krijgen. Daar zitten toch elk jaar wel goede ideeën bij (klik hier voor onze eigen inbreng en moties uit
2008 en 2007).
Naast de voorbereiding op de behandeling van de Voorjaarsnota hebben we recent verschillende raadsvergaderingen met enkele grote onderwerpen afgehandeld. Zo was er afgelopen week de Sportnota 2009-2012. Een ambitieuze sportnota waarvoor helaas nog onvoldoende financiële middelen beschikbaar zijn voor verwezenlijking van deze ambities om de positie van o.a. breedtesport in Deventer te versterken in de komende jaren. Dat vraagt dus ook nog de nodige aandacht...


Verder heeft de raad het debat rond de realisatie van woningbouw op Park Zandweerd afgerond. Het voormalig ijsbaanterrein aan de IJssel ligt al jaren braak en schreeuwt om ontwikkeling. Afronding en een kwaliteitsimpuls voor dit gebied in Zandweerd Noord konden eigenlijk niet langer wachten. De procedure om deze ontwikkeling mogelijk te maken was – op z’n zachtst gezegd – niet goed, maar een beslissing in deze fase maakte tenminste nog ontwikkeling mogelijk in de komende jaren. We praten als raad immers al jaren over dit gebied. Het was een moeilijke keuze voor het aanwijzen van een winnaar om dit gebied te ontwikkelen, maar we kunnen nu in ieder geval verder. De onvrede van bewoners met de gang van zaken en hun afwijkende voorkeur is echter zeker te begrijpen. Uitstel door afwijzing van de huidige winnaar zou o.a. vele jaren vertraging hebben opgeleverd.(
Lees hier mijn spreektekst uit het debat).

De PvdA-fractie diende verder een motie in, waarmee een deel van de grondopbrengst uit de ontwikkeling van Park Zandweerd kan worden gebruikt voor een extra kwaliteitsimpuls in het gebied Zandweerd Noord. Daarbij moet dan gedacht worden aan het Sportpark Zandweerd en de openbare ruimte in de aangrenzende wijkdelen. Het Sportpark Zandweerd heeft (na jaren achterstallig onderhoud) ook een flinke investering nodig om weer op kwaliteit te komen. Ontwikkeling van Park Zandweerd biedt dus kansen voor zowel de Zandweerd, Deventer als voor het sportpark. (
download hier de motie)

De komende weken staan dus in het teken van verschillende grote, belangrijke discussies. Behalve de Voorjaarsnota 2009 wordt ook de behandeling rond de nieuwbouw stadskantoor voortgezet.Het worden drukke maar interessante weken.

Rob de Geest

vrijdag 24 april 2009

Een weekje hardlopen

Het was een drukke week waar ik dubbele gevoelens aan heb overgehouden. Veel leuke zaken, maar ook een aantal zaken die toch minder positief waren. De IJsselloop van zondag 19 april met een klein PvdA-team was bijvoorbeeld erg leuk (foto). De beoogde raadsbehandeling van Park Zandweerd was echter frustrerend door het verdere oponthoud. Maar het kon nu even niet anders.

Afgelopen zondag was de IJsselloop. Een prachtige loop over meerdere afstanden die begint op de Brink en eindigt op de Brink. Onderweg volgt een zware loop langs de uiterwaarden van Deventer. Het is op punten echt enorm zwaar rennen door de kleine hoogteverschillen maar het uitzicht maakt echt alles goed. Ik eindige in een redelijke tijd, had wel wat sneller gewild maar het zat er niet in. Het was de eerste keer dat we met een PvdA-team renden. Als je als PvdA een gezond sportbeleid voorstaat moet je zelf ook proeven aan dit soort belangrijke Deventer sportevenementen. Volgend jaar weer wat mij betreft!

Op maandag volgde een fractievergadering ter voorbereiding op de politieke markt en de raadsvergadering van woensdag. Het was een volle agenda voor zowel politieke markt als raad. O.a. Park Zandweerd stond als debatstuk op de raadsagenda. Helaas hebben we het na een eerste besloten deel uit moeten stellen omdat een aantal juridische zaken nog niet helder genoeg waren. Dat maakte een goed debat en een besluit op dat moment moeilijk. Frustrerend maar nodig. Over een aantal weken (vermoedelijk 13 mei) zal er alsnog over gedebatteerd worden. We zullen zien hoe het loopt.

Gisteren was de raad uitgenodigd bij Go Ahead Eagles. We kregen zicht op de ambities, de organisatie en de activiteiten van de club in Deventer. Ze staan er op meerdere gebieden goed voor en zijn erg actief, ook op maatschappelijk terrein. Dat was goed om te zien. Ook goed was de wedstrijd die we 's avonds bijwoonden. GAE won van Veendam met 2-1. Er heerste een goede sfeer en het was een best aardige wedstrijd.

Het was een goede afsluiter van een lange week met verschillende andere (bewoners)bijeenkomsten (o.a. over jeugdproblematiek) etc. Daar kom ik nog even apart op terug.
Het voelde in ieder geval aan als een weekje hardlopen.

Rob de Geest

zondag 12 april 2009

Toch een zwarte school in Deventer!?

Afgelopen vrijdag las ik een brief van staatssecretaris Sharon Dijksma, en ik kwam tot de schokkende ontdekking de komst van een Islamitische school in Deventer een stap dichterbij is gekomen. De afwijzing van de gemeente voor de vestiging van een Islamitische school in Deventer is vernietigd door de staatssecretaris. Het betreft een juridische toetsing. Wat mij betreft een slechte zaak voor onderwijs en de integratie in Deventer.

In 2008 heeft onze fractie zich actief ingezet tegen de komst van een dergelijke school in Deventer. De argumenten die toen speelden, zijn voor mij nog steeds reden om tegen de komst van een dergelijke school te zijn. Ik som ze even kort op:
1. over het algemeen is de kwaliteit van dergelijke scholen slecht. Ik wil goed onderwijs voor iedereen en dit wordt het best gegarandeerd binnen de huidige onderwijssituatie in Deventer;
2. een dergelijke school zal leerlingen van Turkse afkomst trekken. Deventer is qua etniciteit van de islamitische bevolkingsgroepen nogal eenzijdig samengesteld. We creeren een zogenaamde ' zwarte' school. Dit terwijl wij juist inzetten op gemengde scholen om segregatie of scheiding tussen groepenzoveel mogelijk tegen te gaan. Samen spelen leidt later ook tot samen leven;
3. een dergelijke school zal mogelijkerwijs leerlingen trekken van gemengde buurtscholen, die daardoor wellicht onder de opheffingsnorm komen. Hierdoor verdwijnen gemengde buurtscholen. Dit kan niet de bedoeling zijn.

Natuurlijk besef ik dat in Nederland alle gezindten recht hebben op hun eigen onderwijs, hoewel je over de wenselijkheid hiervan kunt discussiëren. Ik vind dat de negatieve effecten van de komst van een dergelijke school echter een te hoge prijs hebben. Bovendien is er ook nu al op vele reguliere scholen in Deventer de mogelijkheid om Islamitisch godsdienstonderwijs te krijgen. Zo kunnen alle kinderen godsdienstonderwijs krijgen dat past bij hun achtergrond.

Mijn afwijzing van een dergelijke school heeft niks te maken met de negatieve stemming rond de Islam: het gaat om de toekomst van alle kinderen in Deventer. Ik wil een ongedeelde samenleving voor ons en al onze kinderen waarbij zij ook samen naar school gaan.

Kortom, laten we ons maximaal inzetten tegen de komst van een dergelijke Islamitische school in Deventer. U hoort nog van ons.

Matthijs Nijboer

vrijdag 10 april 2009

Deventer: kennisstad met afhaalfunctie

Zo, het was een drukke week. Het Paasweekend is op komst en dan wacht er volgende week ook weer een volle agenda voor de fractie. Op 22 april is er weer een volle agenda voor de politieke markt en de raadsvergadering, de voorbereiding daarop begint komende week.

Afgelopen week heb ik o.a. schriftelijke vragen gesteld aan het College over Deventer als studentenstad. Een onderwerp waar ik me al eerder mee bezig heb gehouden. Ondanks dat het niet een van de grotere thema’s is waar het nu om draait in Deventer is het ook geen onbelangrijk onderwerp. Deventer is immers een gemeente met een langdurige geschiedenis van hoger onderwijs. Dat hoort dan ook sociaal en economisch af te stralen op je stad door de aanwezigheid van grote groepen jonge studenten. Men woont er immers, leeft en werkt er en men blijft vaak na een studie ook hangen voor werk. Althans dat gold nog toen ik zelf nog studeerde in Deventer eind jaren ’90. Toen was er sprake van een zeer actief studentenbestaan op de toenmalige Hogeschool IJsselland (nu dus Saxion). Er woonden veel studenten op kamers in Deventer. In het studentenpand Brink21 was altijd wel wat te doen en studenten zaten actief in adviesraden, besturen en de HBO-intro was een goed bezocht en populair evenement aan het begin van het jaar. Deventer was naar mijn mening een actieve studentenstad met een bescheiden studentenimago.

Maar dat is toch wel wat veranderd in de afgelopen jaren. De studentenverenigingen hebben zichzelf niet staande kunnen houden. Soms doordat ze het financieel niet langer trokken en meestal omdat de ledenaantallen en aanmeldingen voor een bestuursfuncite zodanig sterk afnamen. Steeds minder studenten wonen om verschillende redenen niet meer in Deventer en hebben daarom ook minder met de stad. Men keert ’s avonds terug naar huis en heeft zijn of haar sociale leven daar. En Deventer is daarmee meer een soort kennisgemeente met een afhaalfunctie geworden.

Mijn vragen aan het College richtten zich vooral op de ambitie die Deventer heeft om het studentenimago op te poetsen. Daarvoor is in 2008 zo’n 30.000 euro vrij gemaakt voor promotie, de HBO-intro etc. Een goede zaak dat de gemeente zich hier ook verantwoordelijk voor voelde. Alleen komt het niet van de grond als je langzaam bepaalde pijlers onder het imago van Deventer studentenstad ziet wegvallen. Saxion lijkt zich geen zorgen te maken: de studentenaantallen nemen juist toe. En dan zijn zij tevreden... Maar zij vergeten daarbij dat dat voor Deventer niet persé bijdraagt aan een verbinding tussen met de gemeente. De grote groepen studenten zijn op doorreis, Deventer is dan slechts een tussenstop. Dus waar Saxion misschien tevreden is, hoeft Deventer dat nog niet te zijn. Ik heb het College dan ook gevraagd om hierover zo snel mogelijk in overleg te treden met Saxion en in hoeverre de ambties van de gemeente nog overeind staan.

Een ander zorgpunt is het teruglopende gebruik van Brink21 nu de laatste algemene studentenverenigingen gestopt zijn. Er zijn nog enkele kleine specifieke verenigingen (een Turkse en een christelijke) maar het pand wordt dus niet veel meer gebruikt. Ik heb de gemeente gevraagd of zij open staat voor een bredere opzet van het gebouw voor meerdere groepen jongeren. Daarbij zou je kunnen denken aan ROC-studenten en studenten bovenbouw uit het voortgezet onderwijs. Dat was voorheen nooit mogelijk maar het gebruik van het pand neemt nu sterk af. Ik hoop dat de gemeente als eigenaar van het pand in overleg gaat met Saxion (als huurder) om de mogelijkheden te verkennen. Saxion heeft ondertussen al wel positief gereageerd op die gedachte.

Maar goed, dat was slechts één van de zaken waar ik me bezig heb gehouden deze week. Afgelopen woensdag was er politieke markt en raad. Daarover in een apart blog meer.Voor de raad van 22 april as. staan enkele grote en interessante onderwerpen op de agenda. Zo is er het einddebat voor de ontwikkelingscompetitie Park Zandweerd en de raad behandelt de herontwikkeling van de oude ziekenhuislocatie (St. Geertruidenlocatie).


Lekker druk dus de komende tijd met interessante onderwerpen.

woensdag 8 april 2009

vlak voor de markt

Zo we zijn als fractie weer een stapje verder in de vaart der volkeren. Binnenkort slaan we wellicht nog aan het twitteren. Hoewel ik ben voor korte en bondige betogen leidt slechts 140 tekens waarschijnlijk tot een wel heel rare weergave van de politieke werkelijkheid.

Als de gemiddelde bloggen lees en kijk wanneer er veel reacties zijn, zie ik vooral reacties bij stevige en soms ongenuanceerde uitspraken. De verleiding zal groot zijn om in deze vaart mee te gaan, maar we zullen zien wat we hier als fractie tegenover gestellen.

Het is vlak voor de politiek markt vanavond, de agenda is de afgelopen dagen behoorlijk uitgedund (geen Park Zandweerd én geen Geertruidentuin). Ik ben benieuwd waar dit uitstel toe leidt.

Nu ik ga nog even mijn laatste voorbereiding doen.

Met een rooie groet,

Matthijs

dinsdag 7 april 2009

De PvdA in beweging: een 1e blog

Ja, de PvdA is ook in beweging. Zowel digitaal als fysiek. Eerst het digitale dan maar even: we komen van onze digitale kont. We gaan als fractie bloggen.

En het werd tijd. Waarom is dat niet eerder gebeurt? Ik moet u het antwoord schuldig blijven. Er is geen echt goede reden voor. Het is er gewoon in alle drukte niet van gekomen. Eerder blogten onze wethouders wel op periodieke basis. Die blogs stopten helaas ergens in 2006 door hun drukke werkzaamheden. We gaan als fractie nu dus aan de slag met een eigen blog. GroenLinks ging ons al voor als fractie. Chapeau! Dat ons weblog ook goed bijgehouden en gelezen mag worden!

En dan het fysieke deel van de PvdA in beweging. Deventer is een gemeente met een aantal mooie sportevenementen. Één ervan vindt plaats op 19 april as.: de 4e Deventer Ijsseloop. Een hardloopwedstrijd over verschillende afstanden (5, 10 en 16 km) die begint en eindigt op de Brink en die de deelnemers langs de uiterwaarden van Deventer voert. Een prachtige wedstrijd voor iedereen die van hardlopen houdt. De PvdA loopt ook mee op 19 april as. Wij staan voor een actief sportbeleid in Deventer. En we zoeken nog leden of symphatisanten die mee willen rennen met ons. Je mag je eigen afstand kiezen. Wij leveren het T-shirt voor de wedstrijd.

En laten we dit blog ook in beweging houden. De PvdA in beweging: een goede zaak.