vrijdag 24 april 2009

Een weekje hardlopen

Het was een drukke week waar ik dubbele gevoelens aan heb overgehouden. Veel leuke zaken, maar ook een aantal zaken die toch minder positief waren. De IJsselloop van zondag 19 april met een klein PvdA-team was bijvoorbeeld erg leuk (foto). De beoogde raadsbehandeling van Park Zandweerd was echter frustrerend door het verdere oponthoud. Maar het kon nu even niet anders.

Afgelopen zondag was de IJsselloop. Een prachtige loop over meerdere afstanden die begint op de Brink en eindigt op de Brink. Onderweg volgt een zware loop langs de uiterwaarden van Deventer. Het is op punten echt enorm zwaar rennen door de kleine hoogteverschillen maar het uitzicht maakt echt alles goed. Ik eindige in een redelijke tijd, had wel wat sneller gewild maar het zat er niet in. Het was de eerste keer dat we met een PvdA-team renden. Als je als PvdA een gezond sportbeleid voorstaat moet je zelf ook proeven aan dit soort belangrijke Deventer sportevenementen. Volgend jaar weer wat mij betreft!

Op maandag volgde een fractievergadering ter voorbereiding op de politieke markt en de raadsvergadering van woensdag. Het was een volle agenda voor zowel politieke markt als raad. O.a. Park Zandweerd stond als debatstuk op de raadsagenda. Helaas hebben we het na een eerste besloten deel uit moeten stellen omdat een aantal juridische zaken nog niet helder genoeg waren. Dat maakte een goed debat en een besluit op dat moment moeilijk. Frustrerend maar nodig. Over een aantal weken (vermoedelijk 13 mei) zal er alsnog over gedebatteerd worden. We zullen zien hoe het loopt.

Gisteren was de raad uitgenodigd bij Go Ahead Eagles. We kregen zicht op de ambities, de organisatie en de activiteiten van de club in Deventer. Ze staan er op meerdere gebieden goed voor en zijn erg actief, ook op maatschappelijk terrein. Dat was goed om te zien. Ook goed was de wedstrijd die we 's avonds bijwoonden. GAE won van Veendam met 2-1. Er heerste een goede sfeer en het was een best aardige wedstrijd.

Het was een goede afsluiter van een lange week met verschillende andere (bewoners)bijeenkomsten (o.a. over jeugdproblematiek) etc. Daar kom ik nog even apart op terug.
Het voelde in ieder geval aan als een weekje hardlopen.

Rob de Geest

zondag 12 april 2009

Toch een zwarte school in Deventer!?

Afgelopen vrijdag las ik een brief van staatssecretaris Sharon Dijksma, en ik kwam tot de schokkende ontdekking de komst van een Islamitische school in Deventer een stap dichterbij is gekomen. De afwijzing van de gemeente voor de vestiging van een Islamitische school in Deventer is vernietigd door de staatssecretaris. Het betreft een juridische toetsing. Wat mij betreft een slechte zaak voor onderwijs en de integratie in Deventer.

In 2008 heeft onze fractie zich actief ingezet tegen de komst van een dergelijke school in Deventer. De argumenten die toen speelden, zijn voor mij nog steeds reden om tegen de komst van een dergelijke school te zijn. Ik som ze even kort op:
1. over het algemeen is de kwaliteit van dergelijke scholen slecht. Ik wil goed onderwijs voor iedereen en dit wordt het best gegarandeerd binnen de huidige onderwijssituatie in Deventer;
2. een dergelijke school zal leerlingen van Turkse afkomst trekken. Deventer is qua etniciteit van de islamitische bevolkingsgroepen nogal eenzijdig samengesteld. We creeren een zogenaamde ' zwarte' school. Dit terwijl wij juist inzetten op gemengde scholen om segregatie of scheiding tussen groepenzoveel mogelijk tegen te gaan. Samen spelen leidt later ook tot samen leven;
3. een dergelijke school zal mogelijkerwijs leerlingen trekken van gemengde buurtscholen, die daardoor wellicht onder de opheffingsnorm komen. Hierdoor verdwijnen gemengde buurtscholen. Dit kan niet de bedoeling zijn.

Natuurlijk besef ik dat in Nederland alle gezindten recht hebben op hun eigen onderwijs, hoewel je over de wenselijkheid hiervan kunt discussiëren. Ik vind dat de negatieve effecten van de komst van een dergelijke school echter een te hoge prijs hebben. Bovendien is er ook nu al op vele reguliere scholen in Deventer de mogelijkheid om Islamitisch godsdienstonderwijs te krijgen. Zo kunnen alle kinderen godsdienstonderwijs krijgen dat past bij hun achtergrond.

Mijn afwijzing van een dergelijke school heeft niks te maken met de negatieve stemming rond de Islam: het gaat om de toekomst van alle kinderen in Deventer. Ik wil een ongedeelde samenleving voor ons en al onze kinderen waarbij zij ook samen naar school gaan.

Kortom, laten we ons maximaal inzetten tegen de komst van een dergelijke Islamitische school in Deventer. U hoort nog van ons.

Matthijs Nijboer

vrijdag 10 april 2009

Deventer: kennisstad met afhaalfunctie

Zo, het was een drukke week. Het Paasweekend is op komst en dan wacht er volgende week ook weer een volle agenda voor de fractie. Op 22 april is er weer een volle agenda voor de politieke markt en de raadsvergadering, de voorbereiding daarop begint komende week.

Afgelopen week heb ik o.a. schriftelijke vragen gesteld aan het College over Deventer als studentenstad. Een onderwerp waar ik me al eerder mee bezig heb gehouden. Ondanks dat het niet een van de grotere thema’s is waar het nu om draait in Deventer is het ook geen onbelangrijk onderwerp. Deventer is immers een gemeente met een langdurige geschiedenis van hoger onderwijs. Dat hoort dan ook sociaal en economisch af te stralen op je stad door de aanwezigheid van grote groepen jonge studenten. Men woont er immers, leeft en werkt er en men blijft vaak na een studie ook hangen voor werk. Althans dat gold nog toen ik zelf nog studeerde in Deventer eind jaren ’90. Toen was er sprake van een zeer actief studentenbestaan op de toenmalige Hogeschool IJsselland (nu dus Saxion). Er woonden veel studenten op kamers in Deventer. In het studentenpand Brink21 was altijd wel wat te doen en studenten zaten actief in adviesraden, besturen en de HBO-intro was een goed bezocht en populair evenement aan het begin van het jaar. Deventer was naar mijn mening een actieve studentenstad met een bescheiden studentenimago.

Maar dat is toch wel wat veranderd in de afgelopen jaren. De studentenverenigingen hebben zichzelf niet staande kunnen houden. Soms doordat ze het financieel niet langer trokken en meestal omdat de ledenaantallen en aanmeldingen voor een bestuursfuncite zodanig sterk afnamen. Steeds minder studenten wonen om verschillende redenen niet meer in Deventer en hebben daarom ook minder met de stad. Men keert ’s avonds terug naar huis en heeft zijn of haar sociale leven daar. En Deventer is daarmee meer een soort kennisgemeente met een afhaalfunctie geworden.

Mijn vragen aan het College richtten zich vooral op de ambitie die Deventer heeft om het studentenimago op te poetsen. Daarvoor is in 2008 zo’n 30.000 euro vrij gemaakt voor promotie, de HBO-intro etc. Een goede zaak dat de gemeente zich hier ook verantwoordelijk voor voelde. Alleen komt het niet van de grond als je langzaam bepaalde pijlers onder het imago van Deventer studentenstad ziet wegvallen. Saxion lijkt zich geen zorgen te maken: de studentenaantallen nemen juist toe. En dan zijn zij tevreden... Maar zij vergeten daarbij dat dat voor Deventer niet persé bijdraagt aan een verbinding tussen met de gemeente. De grote groepen studenten zijn op doorreis, Deventer is dan slechts een tussenstop. Dus waar Saxion misschien tevreden is, hoeft Deventer dat nog niet te zijn. Ik heb het College dan ook gevraagd om hierover zo snel mogelijk in overleg te treden met Saxion en in hoeverre de ambties van de gemeente nog overeind staan.

Een ander zorgpunt is het teruglopende gebruik van Brink21 nu de laatste algemene studentenverenigingen gestopt zijn. Er zijn nog enkele kleine specifieke verenigingen (een Turkse en een christelijke) maar het pand wordt dus niet veel meer gebruikt. Ik heb de gemeente gevraagd of zij open staat voor een bredere opzet van het gebouw voor meerdere groepen jongeren. Daarbij zou je kunnen denken aan ROC-studenten en studenten bovenbouw uit het voortgezet onderwijs. Dat was voorheen nooit mogelijk maar het gebruik van het pand neemt nu sterk af. Ik hoop dat de gemeente als eigenaar van het pand in overleg gaat met Saxion (als huurder) om de mogelijkheden te verkennen. Saxion heeft ondertussen al wel positief gereageerd op die gedachte.

Maar goed, dat was slechts één van de zaken waar ik me bezig heb gehouden deze week. Afgelopen woensdag was er politieke markt en raad. Daarover in een apart blog meer.Voor de raad van 22 april as. staan enkele grote en interessante onderwerpen op de agenda. Zo is er het einddebat voor de ontwikkelingscompetitie Park Zandweerd en de raad behandelt de herontwikkeling van de oude ziekenhuislocatie (St. Geertruidenlocatie).


Lekker druk dus de komende tijd met interessante onderwerpen.

woensdag 8 april 2009

vlak voor de markt

Zo we zijn als fractie weer een stapje verder in de vaart der volkeren. Binnenkort slaan we wellicht nog aan het twitteren. Hoewel ik ben voor korte en bondige betogen leidt slechts 140 tekens waarschijnlijk tot een wel heel rare weergave van de politieke werkelijkheid.

Als de gemiddelde bloggen lees en kijk wanneer er veel reacties zijn, zie ik vooral reacties bij stevige en soms ongenuanceerde uitspraken. De verleiding zal groot zijn om in deze vaart mee te gaan, maar we zullen zien wat we hier als fractie tegenover gestellen.

Het is vlak voor de politiek markt vanavond, de agenda is de afgelopen dagen behoorlijk uitgedund (geen Park Zandweerd én geen Geertruidentuin). Ik ben benieuwd waar dit uitstel toe leidt.

Nu ik ga nog even mijn laatste voorbereiding doen.

Met een rooie groet,

Matthijs

dinsdag 7 april 2009

De PvdA in beweging: een 1e blog

Ja, de PvdA is ook in beweging. Zowel digitaal als fysiek. Eerst het digitale dan maar even: we komen van onze digitale kont. We gaan als fractie bloggen.

En het werd tijd. Waarom is dat niet eerder gebeurt? Ik moet u het antwoord schuldig blijven. Er is geen echt goede reden voor. Het is er gewoon in alle drukte niet van gekomen. Eerder blogten onze wethouders wel op periodieke basis. Die blogs stopten helaas ergens in 2006 door hun drukke werkzaamheden. We gaan als fractie nu dus aan de slag met een eigen blog. GroenLinks ging ons al voor als fractie. Chapeau! Dat ons weblog ook goed bijgehouden en gelezen mag worden!

En dan het fysieke deel van de PvdA in beweging. Deventer is een gemeente met een aantal mooie sportevenementen. Één ervan vindt plaats op 19 april as.: de 4e Deventer Ijsseloop. Een hardloopwedstrijd over verschillende afstanden (5, 10 en 16 km) die begint en eindigt op de Brink en die de deelnemers langs de uiterwaarden van Deventer voert. Een prachtige wedstrijd voor iedereen die van hardlopen houdt. De PvdA loopt ook mee op 19 april as. Wij staan voor een actief sportbeleid in Deventer. En we zoeken nog leden of symphatisanten die mee willen rennen met ons. Je mag je eigen afstand kiezen. Wij leveren het T-shirt voor de wedstrijd.

En laten we dit blog ook in beweging houden. De PvdA in beweging: een goede zaak.