zaterdag 11 februari 2012

Blog: 'Geen profiel om Trots op te zijn'

PvdA-raadslid Rob de Geest blogt over het recente raadsdebat over het armoedebeleid, waarbij een amendement van o.a. de PvdA-fractie werd verworpen. Dit gebeurde na ingetrokken steun van de fractie van TrotsopNL die aangeeft zich hiermee te hebben willen profileren.

Hoe boos mag je zijn als een collega-fractie tijdens een raadsvergadering onverwachts tegen een belangrijk amendement stemt wat een bezuiniging op het armoedebeleid moest voorkomen? Tegen een amendement wat die fractie mee indiende en medeondertekende. En een tegenstem die pas bleek toen de handen van de raadsleden omhoog gingen. Het overkwam ons als PvdA-fractie toen we afgelopen week een amendement indienden bij het raadsdebat over de armoederegeling voor 2012.

Samen met GrLinks, SP, CDA en CU dienden we een amendement in om een extra rijksbezuiniging van 240.000 euro op de armoederegeling op een andere manier op te vangen. Deze bezuiniging was ons een bezuiniging teveel, zo gaf onze woordvoerder Vincent Stijns eerder al aan in de politieke markt. Hij benaderde voor het amendement ook de eenmansfractie van TrotsopNL. Hun voorman Jacques Breuker gaf aan maar wat graag te steunen en wilde zelfs mee indienen. Kortom, Vincent had het voor mekaar. Een amendement met een krappe meerderheid van de raad (19 van 37 zetels) om een forse extra bezuiniging op de allerzwaksten te voorkomen.

Bij het raadsdebat bleek dat er definitief een krappe meerderheid was. Een van de raadsleden van de indienende fracties bleek echter afwezig, wat kan gebeuren. Daardoor zou de krappe meerderheid van 19-18 nu nog niet gehaald worden en konden de stemmen staken met 18-18. Dan zou het amendement over twee weken opnieuw in stemming komen en aangenomen worden. TrotsopNL bleek zich echter bedacht te hebben. Breuker stemde tegen. Een forse tegenvaller want hij had niks aangegeven: Breuker hield onverwachts zijn hand naar beneden toen er voor gestemd moest worden. Hij droeg daarmee bij aan het verwerpen van het amendement met 19 tegen 17 stemmen.

Het intrekken van steun voor een amendement kan natuurlijk. Maar het was een belangrijk amendement voor een kwetsbare doelgroep. En hij had gezwegen over zijn ingetrokken steun, er volgde geen uitleg. Breuker zit met zijn zetel in de raad naast de PvdA-fractie en had dit eenvoudig kunnen melden, voorafgaand aan de stemming. Mag je dan als fractie boos zijn op zo’n actie? Een actie waarvan Breuker in de krant ondertussen aangeeft dat hij er geen spijt van heeft. Want zo geeft hij aan in De Stentor: ‘ik wil me blijven profileren en dat heb ik nu ook gedaan’.

Ik kan niet anders dan concluderen dat Breuker en TrotsopNL zich dan geprofileerd hebben over de rug van de allerzwaksten, die niet voor niets in een armoederegeling zitten. Dit is een actie waar we terecht verontwaardigd en boos over mogen zijn. Het feit dat het niet-collegiaal is om zo met de andere indienende fracties om te gaan, is nog het kleinste probleem. Maar vanwege ‘profilering’ laat je niet de mensen in de armoederegeling vallen.

En hoe gaan we hier nu mee om? Het amendement is verworpen en de bezuiniging wordt doorgevoerd, met dank aan o.a. Breuker en TrotsopNL. Vreemd, terwijl hij in diezelfde Stentor ook meldt dat hij vindt dat ‘minima in deze tijden al te vaak de klos zijn’.

Wij gaan hier als PvdA-fractie sociaal mee om. Breuker zit met zijn zetel naast ons en is al sinds de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 een zoekende fractie, die steun zoekt bij anderen. En die kon hij bij meer fracties ook altijd krijgen. Ook bij ons als dat nodig is. Zoals we al deden als collega-raadsleden, blijven we hem ook nu bijpraten over procedures en voorstellen, blijven we hem straks welgemeend adviseren als hij daar om vraagt en zullen we er zijn voor een collega. Een collega waar we boos op zijn maar waarbij we die onvrede sociaal gaan oplossen.

Want een fractie die zo dolend en zoekend is naar inhoud en profiel kunnen we dan beter helpen om te verbeteren. Hopelijk komt die sociale houding dan ook op hem over en steunt hij de volgende keer wel een voorstel om het op te nemen voor de groep mensen die het sociaal moeilijk heeft. Dat is dan pas een profiel waar je Trots op kan zijn.

Rob de Geest
Raadslid PvdA Deventer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten