zaterdag 9 oktober 2010

Spoorboog van de baan, aandacht scherp houden

Minister Eurlings heeft donderdag jl. (8 okt. 2010) aangegeven dat de spoorboog bij Colmschate er definitief niet komt. Bewoners van Colmschate en de Deventer politiek hebben zich vanaf bekend worden van de plannen hiertegen gekeerd. Ook een groot deel van de Kamer had reeds aangegeven niks in deze variant te zien. De minister heeft nu besloten niet door te zetten op deze variant.

De fractie van de PvdA feliciteert het bewonerscomité tegen de spoorboog bij Colmschate met dit resultaat. "Met bewondering hebben we de afgelopen maanden gezien hoe de bewoners de aandacht op de discussie wisten te vestigen en hun boodschap onder de aandacht hebben gebracht van de lokale en landelijke politiek", aldus PvdA-fractievoorzitter Jurgen Goejer en PvdA-woordvoerder Rob de Geest.

De PvdA-fractie is van mening dat de variant voor een kleine spoorboog bij Colmschate te grote effecten zou hebben op de directe omgeving en daarmee een onmogelijk voorstel was. Nu deze variant van tafel is, is het nog steeds van belang dat de aandacht voor plannen met het goederen vervoer en mogelijke spoorvarianten bij Deventer (Bathmen) niet verslapt.
De fractie heeft al eerder aangedrongen op het nauwkeurig in beeld brengen van alle mogelijheden en de (milieu)effecten van alle varianten voor toename van goederenvervoer over het spoor. Varianten voor een spoorboog bij Bathmen zijn dus geen logisch gevolg van het niet doorgaan van de spoorboogplannen bij Colmschate. Ook hier zullen nut, noodzaak en effecten eerst in beeld moeten komen.

Het nieuwe kabinet moet hier nu wel zorgvuldig optreden en tijdig volledige informatie en ideeen uitwisselen met de gemeente en bewoners.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten