vrijdag 10 april 2009

Deventer: kennisstad met afhaalfunctie

Zo, het was een drukke week. Het Paasweekend is op komst en dan wacht er volgende week ook weer een volle agenda voor de fractie. Op 22 april is er weer een volle agenda voor de politieke markt en de raadsvergadering, de voorbereiding daarop begint komende week.

Afgelopen week heb ik o.a. schriftelijke vragen gesteld aan het College over Deventer als studentenstad. Een onderwerp waar ik me al eerder mee bezig heb gehouden. Ondanks dat het niet een van de grotere thema’s is waar het nu om draait in Deventer is het ook geen onbelangrijk onderwerp. Deventer is immers een gemeente met een langdurige geschiedenis van hoger onderwijs. Dat hoort dan ook sociaal en economisch af te stralen op je stad door de aanwezigheid van grote groepen jonge studenten. Men woont er immers, leeft en werkt er en men blijft vaak na een studie ook hangen voor werk. Althans dat gold nog toen ik zelf nog studeerde in Deventer eind jaren ’90. Toen was er sprake van een zeer actief studentenbestaan op de toenmalige Hogeschool IJsselland (nu dus Saxion). Er woonden veel studenten op kamers in Deventer. In het studentenpand Brink21 was altijd wel wat te doen en studenten zaten actief in adviesraden, besturen en de HBO-intro was een goed bezocht en populair evenement aan het begin van het jaar. Deventer was naar mijn mening een actieve studentenstad met een bescheiden studentenimago.

Maar dat is toch wel wat veranderd in de afgelopen jaren. De studentenverenigingen hebben zichzelf niet staande kunnen houden. Soms doordat ze het financieel niet langer trokken en meestal omdat de ledenaantallen en aanmeldingen voor een bestuursfuncite zodanig sterk afnamen. Steeds minder studenten wonen om verschillende redenen niet meer in Deventer en hebben daarom ook minder met de stad. Men keert ’s avonds terug naar huis en heeft zijn of haar sociale leven daar. En Deventer is daarmee meer een soort kennisgemeente met een afhaalfunctie geworden.

Mijn vragen aan het College richtten zich vooral op de ambitie die Deventer heeft om het studentenimago op te poetsen. Daarvoor is in 2008 zo’n 30.000 euro vrij gemaakt voor promotie, de HBO-intro etc. Een goede zaak dat de gemeente zich hier ook verantwoordelijk voor voelde. Alleen komt het niet van de grond als je langzaam bepaalde pijlers onder het imago van Deventer studentenstad ziet wegvallen. Saxion lijkt zich geen zorgen te maken: de studentenaantallen nemen juist toe. En dan zijn zij tevreden... Maar zij vergeten daarbij dat dat voor Deventer niet persé bijdraagt aan een verbinding tussen met de gemeente. De grote groepen studenten zijn op doorreis, Deventer is dan slechts een tussenstop. Dus waar Saxion misschien tevreden is, hoeft Deventer dat nog niet te zijn. Ik heb het College dan ook gevraagd om hierover zo snel mogelijk in overleg te treden met Saxion en in hoeverre de ambties van de gemeente nog overeind staan.

Een ander zorgpunt is het teruglopende gebruik van Brink21 nu de laatste algemene studentenverenigingen gestopt zijn. Er zijn nog enkele kleine specifieke verenigingen (een Turkse en een christelijke) maar het pand wordt dus niet veel meer gebruikt. Ik heb de gemeente gevraagd of zij open staat voor een bredere opzet van het gebouw voor meerdere groepen jongeren. Daarbij zou je kunnen denken aan ROC-studenten en studenten bovenbouw uit het voortgezet onderwijs. Dat was voorheen nooit mogelijk maar het gebruik van het pand neemt nu sterk af. Ik hoop dat de gemeente als eigenaar van het pand in overleg gaat met Saxion (als huurder) om de mogelijkheden te verkennen. Saxion heeft ondertussen al wel positief gereageerd op die gedachte.

Maar goed, dat was slechts één van de zaken waar ik me bezig heb gehouden deze week. Afgelopen woensdag was er politieke markt en raad. Daarover in een apart blog meer.Voor de raad van 22 april as. staan enkele grote en interessante onderwerpen op de agenda. Zo is er het einddebat voor de ontwikkelingscompetitie Park Zandweerd en de raad behandelt de herontwikkeling van de oude ziekenhuislocatie (St. Geertruidenlocatie).


Lekker druk dus de komende tijd met interessante onderwerpen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten